اختصاصی ما

آرشیو اختصاصی ما

سرآغاز منظومه‌ی شمسی

سرآغاز منظومه‌ی شمسی

سرآغاز منظومه‌ی شمسی

سال‌ها است که بسیاری از دانشمندان معتقدند و یا شاید امیدوارند که نشانه‌هایی مبنی بر انفجار ابرنواختری بیابند که در نتیجه‌ی آن منظومه‌ی شمسی شکل گرفته است. این دانشمندان در پی یافتن ایزوتوپ رادیواکتیو آهن-۶۰ هستند که یکی از نشانه‌های انفجار ابرنواختری است. اما محققان دانشگاه شیکاگو مقدار بسیار اندکی از این ایزوتوپ در منظومه‌ی شمسی یافته‌اند که آن‌قدر قانع‌کننده نیست که بتواند چنین نظریه‌ای را ثابت کند. آن‌ها در شهاب‌سنگ‌ها به دنبال باقی‌مانده‌ی انفجار ستاره بودند.

بعضی از ایزوتوپ‌های رادیواکتیوی که یافتند ناپایدار بودند و بعضی طی زمان دچار فروپاشی می‌شدند. دانشمندان ابتدا علت این‌که فراوانی این ایزوتوپ اندک است چنین توضیح دادند که احتمالاً ابرنواختری در نزدیکی منطقه‌ای که اکنون منظومه‌ی شمسی در آن شکل گرفته است، منفجر شده و این ایزوتوپ را به فضا پراکنده کرده است.

در روش‌های پیشین همه‌ی ناخالصی‌های شهاب‌سنگ‌ها خارج نمی‌شدند و همین باعث ایجاد خطا در اندازه‌گیری‌ها می‌شد اما اکنون دانشمندان پیش از آزمایش، شهاب‌سنگ‌ را در محلول خاصی می‌خوابانند و همه‌ی ناخالصی‌های آن را خارج می‌کنند.  برای یافتن ایزوتوپ آهن-۶۰، دانشمندان به اندازه‌گیری ایزوتوپ آهن-۵۸ پرداختند که یافتن آن ساده‌تر است و  ابرنواختر طی انفجار هردوی این ایزوتوپ‌ها را تولید می‌کند. نیکلاس داوفس Nicolas Dauphas یکی از دانشمندان این پروژه می‌گوید:« ما پنج سال با پژوهش مداوم تلاش کردیم تا این ایزوتوپ‌ها را بیابیم اما در آخر به این نتیجه رسیدیم که پیش از شکل‌گیری منظومه‌ی شمسی، از انفجار ابرنواختری هیچ خبری نبوده است». اکنون دانشمندان به دنبال نشانه‌هایی از ایزوتوپ آلمینیوم-۲۶ هستند که از وجود ستاره‌ای با ۲۰ برابر جرم خورشید خبر می‌دهد، شاید این ستاره‌ی غول‌پیکر لایه‌های بیرونی خود را با شدت پرتاب کرده باشد که همان لایه‌ها و عناصر باعث شکل‌گیری منظومه‌ی شمسی شده‌اند.

سرآغاز منظومه‌ی شمسی

کلمات کلیدی : سرآغاز,منظومه‌ی,شمسی,سرآغاز منظومه‌ی شمسی , صنايع هوافضا , مقالات علمي , سرآغاز+منظومه‌ی+شمسی+

تاریخ: شنبه 2012/12/22
برترین مطالب امروز
مطالب مرتبط
ترفند
اس ام اس

ابر برچسبها